Sekretariat w Nowym Targu

al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13 , 34-400 Nowy Targ
biuro@zwiazek-podhalan.com
Tel./fax. 18 264 95 23

Z żalem informujemy o śmierci Bolesława Karpiela „Bułecki”

26.01.2017,

Z wielkim żalem informujemy o śmierci Bolesława Karpiela „Bułecki”, który odszedł 24 stycznia 2017 r. w wieku 89 lat . Pogrzeb odbędzie się w piątek 27 stycznia 2017r.o godz. 13:00 na cmentarzu w Kościelisku.

Ś.p. Bolesław – muzykant, tancerz, śpiewak, gawędziarz technik budowlany, twórca ludowy i działacz społeczny. Projektant i wykonawca kilku domów regionalnych oraz stylowych wnętrz jednocześnie nauczyciel stolarstwa artystycznego. Był współzałożycielem i kierownikiem oraz autorem wielu programów artystycznych m.in. zespołu „Polaniorze, Zespołu .im. Klimka Bachledy, Zespołu im. Bartusia Obrochty.
Współtwórca, prymista, prelegent i gospodarz imprez w świetlicy przy Związku Podhalan w Zakopanem. Członek: Związku Podhalan i Stowarzyszenia Twórców Ludowych.
Laureat wielu konkursów i festiwali w kraju i za granicą m in. pięciu złotych ciupag na Międzynarodowym Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem oraz nagrody im. Oskara Kolberga. Odznaczony: Złotym Krzyżem Zasługi, Srebrnym Krzyżem Zasługi, odznaką „Zasłużony działacz kultury” (dwukrotnie), złotą odznaką „Za zasługi dla Zakopanego”.
Przyjazny ludziom i nade wszystko kochający kulturę podhalańską.

Źródło:

Sponosorzy

Związek Podhalan w Polsce

W związku z rozbudową strony internetowej Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce, nową odsłonę strony inetrnetowej w domenia www.zwiazek-podhalan.com. Zachęcamy wszystkich członków do współpracy przy aktualizowaniu informacji, które mogą się pojawić i zainteresować innych użytkowników serwisu. W imieniu prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce strona zarządzana będzie przez:
Redaktora strony - Piotr Gąsienica, Członek Prezydium ZGZP
Koordynator strony - Grzegorz Czepelak, Członek Prezydium ZGZP
Zdjęcia: Dawid Lis, Jacek Szczepaniak

Strona będzie zarządzana według następującego regulaminu

Pozdrawiam Prezes Zarzadu

Sekretariat w Nowym Targu

al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ
e-mail biuro@zwiazek-podhalan.com