Sekretariat w Nowym Targu

Tel./fax. 18 264 95 23

25 lat ZP w Ochotnicy Dolnej

29.01.2017,

W niedzielę 29 stycznia w Ochotnicy Dolnej odbyła się uroczystość 25-lecia istnienia Oddziału ZP. Jubileuszowe spotkanie rozpoczęto się od mszy św. z udziałem pocztów sztandarowych Oddziałów Związku Podhalan z Ochotnicy Górnej, Tylmanowej, Łącka, Szczawnicy, Nowego Targu, Kamienicy, Łopusznej, Odrowąża Podhalańskiego, Jazowska i Niedźwiedzia oraz gości zaproszonych i miejscowej ludności.

Uroczystej mszy św. przewodniczył kapelan Związku Podhalan w Polsce ks. dr Stanisław Kowalik z Ochotnicy Górnej, zaś koncelebrę sprawowali: z ks. proboszcz Paweł Legutko i ks. Kanonik Stanisław Wojcieszak. W czasie mszy św. złożyli uroczyste ślubowanie nowi członkowie ZP w Ochotnicy Dolnej: Katarzyna Chlebek, Monika Polczyk, Maria Tworek, Joanna Jankowska oraz Paweł Ziemianek.

Po przemarszu do Wiejskiego Ośrodka Kultury kontynuowano spotkanie. Prezes ochotnickiego Oddziału ZP Jan Lizoń powitał zebranych wśród których znaleźli się m.in. polscy parlamentarzyści: poseł Anna Paluch i senator Jan Hamerski, przedstawiciele lokalnego samorządu –z wójtem Gminy Stanisławem Jurkowskim i przewodniczącym Rady Franciszkiem Ziemiankiem na czele, przedstawiciele Koła Łowieckiego „Cietrzew” ze sztandarem, strażacy, sołtysi, radni i dyrektorzy szkół z terenu Ochotnicy Dolnej  oraz licznie przybyli członkowie Związku Podhalan. Zarząd Główny ZP reprezentował wiceprezes Julian Kowalczyk.

Do członków ochotnickiego oddziału zaproszeni goście  skierowali  słowa uznania oraz życzenia i gratulacje. Został także odczytany list gratulacyjny od Wiedeńsko-Krakowskiego Stowarzyszenia Kultury. W imieniu władz Związku Podhalan w Polsce Julian Kowalczyk podziękowali byłym prezesom oddziału ZP w Ochotnicy Dolnej za zaangażowanie i wieloletnią działalność na niwie krzewienia tożsamości regionalnej. Za wieloletnie zasługi kilkunastu zasłużonych członków Oddziału ZP w Ochotnicy Dolnej otrzymało ryngrafy i dyplomy. Wręczenia nagród dokonali wspomniani prezesi; Zarządu Głównego i Oddziału ZP.

Spotkanie uświetniły występy miejscowych zespołów regionalnych „Nucicki” oraz „Spod Gorca” a na zakończenie zagrał zespół „Ochotnicka Chałtura” składający się z członków Orkiestry Dętej OSP Ochotnica Dolna.

Julian Kowalczyk

Zdjęcia, tekst w linku poniżej:

Sponosorzy

Związek Podhalan w Polsce

W związku z rozbudową strony internetowej Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce, nową odsłonę strony inetrnetowej w domenia www.zwiazek-podhalan.com. Zachęcamy wszystkich członków do współpracy przy aktualizowaniu informacji, które mogą się pojawić i zainteresować innych użytkowników serwisu. W imieniu prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce strona zarządzana będzie przez:
Redaktora strony - Piotr Gąsienica, Członek Prezydium ZGZP
Koordynator strony - Grzegorz Czepelak, Członek Prezydium ZGZP
Zdjęcia: Dawid Lis, Jacek Szczepaniak

Strona będzie zarządzana według następującego regulaminu

Pozdrawiam Prezes Zarzadu

Sekretariat w Nowym Targu

al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ