Sekretariat w Nowym Targu

Tel./fax. 18 264 95 23

Chmielno. Dzień Jedności Kaszubów 2017

19.03.2017,

W dniach 18-19 Marca 2017 roku delegacja Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce na zaproszenie Zrzeszenia Kaszubsko – Pomorskiego, Powiatu Kartuskiego i Gminy Chmielno złożyła wizytę w Chmielnie na dniu jedności Kaszubów

Honorowy Patronat nad wydarzeniem przyjął Pan Jarosław Sellin wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego oraz Mieczysław Strug marszałek województwa pomorskiego.

Delegacja Związku Podhalan liczyła kilkanaście osób: prezes Związku Podhalan w Polsce Andrzej Skupień, wice prezes Alojzy Lichosyt, wice prezes Julian Kowalczyk, sekretarz Kazimierz Bielak, chorąży Grzegorz Czepelak, członek prezydium Marta Zagórska, członek prezydium Piotr Gąsienica, członek zarządu Oddziału Szczawnica Marian Dziedzina-Wiwer, regionalista, muzyk z Tylmanowej Artur Majerczak oraz akordeoniści Roman Hamerski, Mateusz Rychtarczyk i Bartłomiej Wilczek.

Delegację powitała Pani Starosta Powiatu Kartuskiego Janina Kwiecień wraz z Wójtem Chmielna i członkami Zrzeszenia Kaszubsko – Pomorskiego z ich prezesem Profesorem Edmundem Wittbrotem na czele. Uroczysta kolacja przerodziła się w klimatyczne spotkanie przyjaciół przy muzyce kaszubskiej i kawałach góralskich.

Padły słowa o potrzebie współpracy i wspierania się wzajemnie oraz odwiedzania.

Niedzielny poranek 19 Marca rozpoczął się Mszą Świętą w kościele pod wezwaniem Św. Piotra i Pawła, uczestniczyła w niej cała Góralska delegacja wraz ze sztandarem Związku Podhalan w Polsce.

Uroczysty przemarsz ulicami miasteczka dał wiele satysfakcji góralom ze względu na przyjazne okrzyki powitana ze strony zebranych wzdłuż trasy przemarszu.

Następnie w szkole podstawowej rozpoczęły się główne uroczystości gdzie na sali gimnastycznej powitano poczty sztandarowe wraz ze sztandarem i delegacją z Podhala, serdecznie witając prezesa Andrzeja Skupnia.

Po okolicznościowych przemówieniach rozpoczęły się przygotowania do bicia rekordu w jednoczesnej grze na akordeonach, zaś goście mogli zwiedzać liczne stoiska wystawiennicze oraz mini muzeum akordeonów. To miły wyjazd i na pewno zaowocuje ściślejszą współpracą miedzy dwoma prężnymi organizacjami. Daje też możliwość wymiany doświadczeń i pomysłów.

Zdjęcia w linku poniżej, autor Magdalena Turek:

Dodatkowe informacje, tekst, zdjęcia w linku poniżej:

Sponosorzy

Związek Podhalan w Polsce

W związku z rozbudową strony internetowej Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce, nową odsłonę strony inetrnetowej w domenia www.zwiazek-podhalan.com. Zachęcamy wszystkich członków do współpracy przy aktualizowaniu informacji, które mogą się pojawić i zainteresować innych użytkowników serwisu. W imieniu prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce strona zarządzana będzie przez:
Redaktora strony - Piotr Gąsienica, Członek Prezydium ZGZP
Koordynator strony - Grzegorz Czepelak, Członek Prezydium ZGZP
Zdjęcia: Dawid Lis, Jacek Szczepaniak

Strona będzie zarządzana według następującego regulaminu

Pozdrawiam Prezes Zarzadu

Sekretariat w Nowym Targu

al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ