Sekretariat w Nowym Targu

biuro@zwiazek-podhalan.com
Tel./fax. 18 264 95 23

Kapelani Zarządu Głównego ZP

ks. prof. Józef Tischner (ur.1931 zm.2000)

Dzieciństwo i młodość spędził w miejscowościach, gdzie pracowali rodzice: w Tylmanowej, Łopusznej, Rabie Wyżnej i Rogoźniku. Absolwent LO im. Seweryna Goszczyńskiego w Nowym Targu. Po roku studiów na Wydziale Prawa UJ wstąpił do Seminarium Duchownego w Krakowie. Święcenia kapłańskie przyjął 26 czerwca 1955 r. w Katedrze na Wawelu z rąk biskupa Jopa, msze prymicyjne odprawił w Jurgowie na Spiszu (skąd pochodziła jego matka Weronika z d. Chowaniec) i w Łopusznej. W sierpniu 1957 r. osiadł jako wikariusz na parafii w Chrzanowie, w międzyczasie nadal studiował na UJ. W 1963 r. uzyskał tytuł doktora, następnie habilitował się by wreszcie w 1980 r. uzyskać tytuł profesora. Był dziekanem wydziału filozoficznego na Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie, wykładał filozofie na UJ i Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej. Był współzałożycielem i prezesem Międzynarodowego Instytutu Nauk o Człowieku we Wiedniu. Od 1980 r. prowadził działalność publicystyczną. Do najbardziej znanych jego publikacji należą: „Polski kształt dialogu”, „Etyka Solidarności”, „Polska jest Ojczyzna”, „W kręgu filozofii pracy”, „Boski młyn”, „Nieszczęsny dar wolności”, „Spowiedź rewolucjonisty”, „Idzie o honor”, „Między Panem a Plebanem”, „Jak żyć?”, „Tischner czyta katechizm”, „W krainie schorowanej wyobraźni”, „Historia filozofii po góralsku”, „Spór o istnienie człowieka”, „Filozofia dramatu”, „Ksiądz na manowcach”, „Przekonać Pana Boga”, „Pomoc w rachunku sumienia”. Był inicjatorem modlitewnych spotkań ludzi gór na Polanie Rusnakowej pod Turbaczem. Od 1981 r. był kapelanem ZG Związku Podhalan, 1984 r. otrzymał godność Honorowego Członka Związku Podhalan. Zmarł 28 czerwca, zaś Jego pogrzeb odbył się w Łopusznej 2 lipca 2000 roku.

ks. kanonik Władysław Zązel (ur.1942)

Urodził się w Dębnie Podhalańskim. Absolwent LO w Nowym Targu, ukończył Seminarium Duchowne w Krakowie. Święcenia otrzymał rąk arcybiskupa Karola Wojtyły 20 marca 1967 r. w Białce Tatrzańskiej. Był wikarym w Jordanowie, Zakopanem, Gdowie. Od 1976 proboszcz w parafii Kamesznica dekanatu Milówka diecezji bielsko-żywieckiej. Zasłynął jako kaznodzieja i rekolekcjonista, propagator trzeźwości, organizator spotkań „Wesel wesel” promujących bezalkoholowe wesela, członek Zespołu Apostolstwa Trzeźwości przy Konferencji Episkopatu Polski. Często wystepuje w mediach, ceniony za piękny dowcip i gwarę. Od 1981 r. kapelan ZG ZP. Honorowy Członek Związku Podhalan.

ks. prałat Tadeusz Juchas (ur.1949 zm.2014)

Szkołę Podstawową ukończył w rodzinnej miejscowości w Starem Bystrem, Liceum Ogólnokształcące w Jabłonce Orawskiej ukończył w 1966 roku. Krakowskie Seminarium Duchowne ukończył w roku 1972. Święcenia kapłańskie otrzymał z rąk ks. kardynała Karola Wojtyły. Był wikariuszem w parafiach: Luborzyca (1972-1974), Gilowice (1974-1976), Kraków – św. Józefa (1976-1979), Wieliczka – św. Klemensa (1979-1985), administratorem a potem proboszczem w Ludźmierzu (od 1985 r.) W roku 1997 zorganizował przyjęcie Ojca Świętego w Ludźmierzu. Otrzymał następujące godności: Prałat – kapelan Jego Świątobliwości (od 1998 r.), Dziekan Nowotarski, Powiatowy Kapelan Straży Pożarnych, Kapelan Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce (od 1996 r.), Honorowy Członek Związku Podhalan (od 1999 r.).

ks. prałat Mieczysław Łukaszczyk (ur. 1939)

Rodem z Ostrowska, absolwent gimnazjum w Nowym Targu, święcenia kapłańskie otrzymał 23 czerwca 1963 r. na Wawelu z rąk biskupa Karola Wojtyły. Był wikarym w Brzeziu, Jaworznie – Ciężkowicach, Trzebini, Raciechowicach i Stryszawie. W latach 1975-1983 proboszcz w Gilowicach, od 1983 r. w parafii w Nowym Targu. W 1979 r. otrzymał godność kanonika, zaś w 1996 r. – prałata. Honorowy Członek Związku Podhalan, od 2002 r. kapelan Zarządu Głównego Związku Podhalan.

ks. Jan Gacek (ur. 1971)

Opracował: Julian Kowalczyk

Fot. Archiwum ZP

Sponosorzy