Sekretariat w Nowym Targu

biuro@zwiazek-podhalan.com
Tel./fax. 18 264 95 23

Górale Pienińscy

Górale Pienińscy zasiedlają obszar położony nad Dunajcem we wschodniej części Podhala od Czorsztyna po Szczawnicę oraz na Spiszu (Leśnica). Wpływy pienińskie obecne są także wśród grup sąsiednich (Tylmanowa), a w szerokim znaczeniu za rezultat ewolucji stroju pienińskiego należy uznać strój spiski; podobnie gwara części Zamagurza Spiskiego posiada szereg cech charakterystycznych dla gwary Górali Pienińskich. W obrębie górali pienińskich bywa wydzielana podgrupa górali szczawnickich około Krościenka i Szczawnicy. Cechami wyróżniającymi górali pienińskich jest zarówno strój jak i profesja (flisacy pienińscy) oraz gwara, zawierająca szereg cech gwar sądeckich.
Górale Pienińscy od południa sąsiadują ze Spiszakami, od zachodu i wschodu (Ruś Szlachtowska) z Podhalanami, od północy z Góralami Sądeckimi.
Oddziały Związku Podhalan skupiające górali pienińskich funkcjonują w Szczawnicy, Krościenku i Sromowcach Niżnych.

Opracował: Julian Kowalczyk

Sponosorzy

Związek Podhalan w Polsce

W związku z rozbudową strony internetowej Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce, nową odsłonę strony inetrnetowej w domenia www.zwiazek-podhalan.com. Zachęcamy wszystkich członków do współpracy przy aktualizowaniu informacji, które mogą się pojawić i zainteresować innych użytkowników serwisu. W imieniu prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce strona zarządzana będzie przez:
Redaktora strony - Piotr Gąsienica, Członek Prezydium ZGZP
Koordynator strony - Grzegorz Czepelak, Członek Prezydium ZGZP
Zdjęcia: Dawid Lis, Jacek Szczepaniak

Strona będzie zarządzana według następującego regulaminu

Pozdrawiam Prezes Zarzadu

Sekretariat w Nowym Targu

al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ
e-mail biuro@zwiazek-podhalan.com