Sekretariat w Nowym Targu

biuro@zwiazek-podhalan.com
Tel./fax. 18 264 95 23

Zagórzanie

Zagórzanie zajmują środkową część dorzecza Raby w Beskidzie Wyspowym i na północnym skłonie Gorców, sąsiadując wyraźną granicą od zachodu z Kliszczakami a od pd.–zach i południa z Podhalanami; od północy i wschodu z Lachami, odpowiednio: Szczyrzycanami i Lachami od Limanowej. Granica z Lachami od Limanowej jest rozmyta z grupą wsi przejściowych. Południową część obszaru Zagórzan cechuje strój podhalański bądź mieszany, zaś elementy kliszczackie i lachowskie w stroju zagórzańskim pojawiają się na północnym obrzeżu ich obszaru, ale też jest to ubiór graniczącego z Zagórzanami fragmentu obszaru kliszczackiego.

Głównymi ośrodkami Zagórzan są: Mszana Dolna, Niedźwiedź – gdzie znajduje się oddział ZP oraz Poręba Wielka skąd pochodził autor „Wskazań dla synów Podhala” Władysław Orkan.

Opracował: Julian Kowalczyk

Sponosorzy

Związek Podhalan w Polsce

W związku z rozbudową strony internetowej Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce, nową odsłonę strony inetrnetowej w domenia www.zwiazek-podhalan.com. Zachęcamy wszystkich członków do współpracy przy aktualizowaniu informacji, które mogą się pojawić i zainteresować innych użytkowników serwisu. W imieniu prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce strona zarządzana będzie przez:
Redaktora strony - Piotr Gąsienica, Członek Prezydium ZGZP
Koordynator strony - Grzegorz Czepelak, Członek Prezydium ZGZP
Zdjęcia: Dawid Lis, Jacek Szczepaniak

Strona będzie zarządzana według następującego regulaminu

Pozdrawiam Prezes Zarzadu

Sekretariat w Nowym Targu

al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ
e-mail biuro@zwiazek-podhalan.com